2001: A Space Odyssey, Teknoloji ve Düşmanlık



Filmin Adı: 2001: A Space Odyssey

Filmin Yönetmeni: Stanley Kubrick

Yapım Yılı: 1968

Maymunun bir kemik parçasını belirli bir amaca yönelik olarak kullanmaya başlaması ile teknolojinin ilk adımı atılıyor. Teknolojiye adım atılması ile birlikte de maymun, gücü keşfetmiş oluyor. Tabii maymunlar, bir kemik parçası ile başlattıkları bu sürecin bir gün uzaya kadar taşınacağını nereden bilebilirlerdi ki? Kimsenin sırrını çözemediği gizemli taş, teknolojinin kudretini barındıran bir vahiy olabilirdi belki de...


Dave Bir Katil!


Filmde, kendi ellerimiz ile yarattığımız teknolojinin bir gün yaratıcısına, bizlere bir tehdit olabileceği açıkça ve sert bir biçimde gösteriliyor. Yapay zeka, teknolojinin nimetlerinden biri olsa da eğer duygulara sahip ise gerçek anlamda sonumuzu hazırlayabilir. Peki, insan olarak, yine bizler gibi duygulara sahip olan bir şeyi yok edebilir miyiz? Böyle bir durumda ahlaki olarak kendimizi sorgular mıyız? Belki de ana karakterimiz Dave, duygulara sahip olan yapay zekayı yok ettiği an 'katil' kimliğini kazanmıştı.

Bir kemikten başlayıp uzaya kadar insan soyuna tüm teknolojik gelişmeleri yaşattıran taş, en sonunda Dave'e 'zamanı kontrol altına alma', daha doğrusu 'zamanı yönetebilme' eylemini bahşetti. 

Filmi izledikten sonra şunu düşünmekte oldukça fayda var: Teknoloji ile dost muyuz, yoksa düşman mıyız? 

Gelecek 'felsefe ile film' içeriklerinde görüşmek üzere. 


Simge ARMUTÇU, 14,12,2018

Yorumlar

Popüler Yayınlar