La Notte, Sevgi ve İletişim



Filmin Adı: La Notte (Gece) - İletişimsizlik Üçlemesi

Filmin Yönetmeni: Michelangelo Antonioni

Yapım Yılı: 1961


 La Notte filminde genel olarak insanın aciz yalnızlığı ile karşılaşıyoruz. Bu yalnızlığı doldurmak için öyle şeyler yapıyoruz ki hazzımızın elbet acıya dönüşeceğini unutuyoruz. Arzuların bizi yalnızlıktan çekip alacağını sansak da yersiz arzularımıza kavuştukça daha derine çekiliyoruz.

Sevgi ve İletişim 'Eksikliği'


 İnsan, şeyler ile sürekli ve zorunlu olarak iletişim halindedir. Şeylerden (insanlar, doğa, eşyalar vs.) kaçamadığımıza göre iletişim ömür boyu sürecektir. La Notte filmindeki ana karakterlerimiz de dahil olmak üzere sevgililer arasında iletişim yoksunluğu durumundan pek söz edemeyiz. İletişim her zaman, her ilişki boyutunda varlığını sürdürür. Söz edebileceğimiz tek şey iletişimin bazı durumlarda 'çok daha az' görüldüğüdür. Sevgililer arasındaki iletişim azlığının sebepleri arasında -filmde de gördüğümüz üzere- saf sevgiden yoksunluk, tutkuların ve arzuların yetersizliği ve ilgisizlik gibi durumlar yer alıyor.



İletişimi Kurmak ve Geliştirmek


 İletişim kurmak, onu var olduğu yerden çıkarmak ve potansiyelini de aşmasını sağlamak için ben'den başlamalıyız. Birey ilk olarak kendisi ile iletişim kurmalı ve ben'i tanımalıdır. Böylece başkalarının benliğine de ulaşabilir ve sağlıklı bir iletişim gerçekleştirebiliriz: Ne az, ne de çok...

 Gelecek 'felsefe ile film' içeriklerinde görüşmek üzere.

Simge ARMUTÇU, 30 Kasım 2018

Yorumlar

Popüler Yayınlar